Tarımda Kadın Emeği Zirvesi’nde yer alan Bala YEG Kesikköprü Barajı projesini Ankara Bala Haber’e açıkladı!

ÖZEL HABER/ EZGİ KILIÇ Bala Belediye Başkanı Ahmet Buran öncülüğünde kurulan Bala Yerel Eylemler Grubu(YEG), Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili kuruluşu Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK) ev sahipliği yaptığı Tarımda Kadın Emeği Zirvesi’nde yerini aldı.

6-8 Mart tarihleri arasında Ankaralı vatandaşlar için tarımsal kalkınmanın öneminin anlatıldığı ve çok sayıda oturumların gerçekleştiği zirveye Ankara Bala Haber olarak bizler de katılım sağladık.

Zirvede Ankara Bala Haber’e konuşan Bala Yerel Eylemler Grubu(YEG), yapılan ve yapılacak projelere değinerek Bala ilçesindeki Yerel Eylemler Grubu’nun önemini anlattı.

“TABANDAN TAVANA’ MOTTOSUYLA İLERLİYORUZ”

Ankara Bala Haber’e konuşan Bala Yerel Eylem Grubu Y.K. Üyesi Başak Güneş, Bala YEG’in yerelde yaşayan faaliyet gösteren kamu sektörü, özel kurumlar ve sivil toplum örgütlerinin toplanmasıyla kurulan bir dernek olduğunu belirterek, “Yerel Eylem Grubu Derneği ülkemizde 2021 yılından beri yapılıyor, Bala YEG açıldığında Türkiye’de 55 tane Yerel Eylem Grubu vardı şimdi ise 72 ilçede kuruldu. Yerel Eylem Gruplarının amacı kırsalı kalkındırmak, bizde ‘Tabandan tavana’ mottosuyla ilerliyoruz ve kadınlarla gençlere iş istihdamı sağlamak, onlarla ilgili eğitimler vermek yaptığımız projeler arasında. Kadın kooperatiflerini destekleyici yönde projelerimiz de var Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK) katkılarıyla Avrupa Birliği tarafından hibe desteği alıyoruz ve bu destekleri faaliyetlerimiz doğrultusunda kullanıyor, yardımcı oluyoruz. Mesela kadın kooperatifi için makine aldık. Öte yandan 3 senelik bir proje strateji planımız var bu süre zarfında projelerimizi eyleme geçiriyoruz.” dedi.

Bala Yerel Eylem Grubu Y.K. Üyesi Başak Güneş

“EYLÜL 2024’E KADAR PROJELERİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ”

İlçede eğitimin önemine de vurgu yapan ve Bala Belediyesi’nin de destekleriyle çok sayıda eğitim verildiğini belirten Başak Güneş, “Şu ana kadar Bala’da kadınlara yönelik kooperatifçilik eğitimi verdik Balalı kadınlara bu eğitimi verdikten sonra ilçeye kooperatif kuruldu. Afşar Mahallesi’nde bulunan Afşar Bala’m Kooperatifi’ne makine desteğinde bulunduk. Çiftçilere, peynir yapımı, arıcılık, aşılama, süt eğitimi verdik, veriyoruz. Spor kulüplerindeki çocuklara spor ayakkabısı, top, forma desteğinde bulunduk. Genellikle Bala Belediyesi ile ortaklaşa yapıyoruz bu faaliyetleri Bala Belediye Başkanımız Ahmet Buran’ın bize destekleri çok büyük bu konuda. Normalde en başta da belirtiğim 3 senelik proje bitiyordu fakat 6 ay daha uzatıldı, böylelikle Eylül 2024’e kadar projelerimizi sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

“KESİKKÖPRÜ BARAJI’NA AHŞAP KULÜBELER YAPMAYI AMAÇLIYORUZ”

Eylül ayına kadar gerçekleşecek projelere dair sorulan soruya da yanıt veren Başak Güneş, “Kesikköprü Barajı’nın bulunduğu alana ahşap kulübeler yapıp yerel ürünlerimizin satışını sağlamayı amaçlıyoruz” dedi.

“AFŞAR MAHALLESİ’NİN MOR SARIMSAĞINI DİĞER KÖYLERİMİZDE YETİŞTİRDİK”

Afşar Mahallesi’nde bulunan mor sarımsak için coğrafi işaret işlemlerinin de başlatıldığını belirten Güneş, “Mor sarımsağın Bala’nın Afşar Mahallesi’nde yetiştiği öğrenilince sarımsağı diğer mahallelerimizde yetiştirmek isteyenler de oldu aynı iklim olduğu için bizde bununla ilgili olarak gerekli bir öğretmen bulduk ve ‘mor sarımsak nasıl yetişir?’ eğitimi verdik. Böylelikle mor sarımsak Bala’nın çeşitli köylerinde de yetişmeye başladı.” diyerek bir ilkin başarıldığının da altını çizdi.

Öte yandan son olarak Bala’yı tanıtmak adına çok güzel bir zirvede yer aldıklarını belirten Güneş, ” Çok güzel bir zirvede yer almaktayız çünkü Bala’yı bilmeyen çok insan var Bala’da yetişen ürünlerimizi insanlara tanıttık, bizler için gerçekten çok verimli bir Tarımda Kadın Emeği Zirvesi programı oldu. Ayrıca gelmek isteyen tüm hemşehrilelerimizi de Bala YEG standına bekleriz.” ifadelerini kullandı.

Usta oyuncu Hülya Koçyiğit

HÜLYA KOÇYİĞİT’TEN BALA YEG STANDINA ZİYARET

Tarımda Kadın Emeği Zirvesi programında yoğun ilgi gören Bala YEG standını Yeşilçam’ın efsane ismi Hülya Koçyiğit de ziyaret ederek ilçenin yöresel ürünlerini inceledi ve sohbet etti.

6 Mart tarihinde başlayan Tarımda Kadın Emeği Zirvesi 8 Mart tarihine kadar,  ATG AVM’nin yanında yer alan The Ankara Hotel’de Ankaralı vatandaşlar ile buluşacak.

Henüz yorum yapılmamış

Yorum yap

Oturum Aç

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Şifremi Unuttum